Vaniljbullar (solbullar eller seglarbullar doppade i strösocker)

Solbullar, seglarbullar och vaniljbullar är alla egentligen varianter av sockerbullar. Receptet ger cirka 14-16 stycken och är signerat Leila Lindholm.

 

Antal portioner: 8

Färdigt på: 2 tim 40 min

Ingredienser

1 1 msk svarta kardemummakärnor
3 3 dl mjölk
50 50 g jäst
1.5 1.5 dl strösocker
0.5 0.5 tsk salt
150 150 g mjukt smör
1 1 st ägg, ekologiskt
1.2 1.2 l vetemjöl special
Vaniljkräm
5 5 dl mjölk, 3%
1 1 stång vanilj
1.5 1.5 dl strösocker
7 7 st ekologiska äggulor
1.5 1.5 dl maizenamjöl
50 50 g mjukt smör

Gör så här

1. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

4. Gör degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

5. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

7. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.

8. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.





Pollymuffins

Muffins för alla gottegrisar!

-8 stora eller 12 små

 

Färdigt på: 35 min

Ingredienser

150 150 g smör
2 2 st ekologiska ägg
1.5 1.5 dl strösocker
1 1 tsk vaniljsocker
2 2 dl gräddfil
1 1 st citron, skalet
3 3 dl vetemjöl
1 1 dl kakao
2 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt
1 1 påse Polly

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, gräddfil och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.

4. Stick ner några Polly i varje form.

5. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.







Johans favoritfisk i ugn-2 personer

Ingredienser

300 g djupfryst torskfilé

1 msk margarin

½ msk vetemjöl

½ tsk salt

1 dl grädde

3 msk chilisås

½ dl riven ost

Klippt dill

 

Tillbehör

Kokt potatis

 

Gör så här

1.  Sätt ugnen på 225 grader.

2.  Smörj en form med margarin.

3.  Skär fiskblocket i 2 cm tjocka skivor.


Pizza 2 personer

Deg

1/3 paket jäst

1 ½ dl ljummet vatten

1 mak olja

½ tsk salt

Ca 4 dl vetemjöl

 

Gör så här

1.  Smula jästen i en bunke.tillsätt vattnet och blanda tills jästen är löst.

2.  Rör ner oljan, salt och det mesta av mjölet med en trägaffel och arbeta ihop till en blank och sprickfri deg. Tillsätt ev  mer mjöl.

3.  Jäs degen i 10 min.

 

Tomatsås

¼ gul lök

½ msk olja

2 dl krossade tomater

1 msk tomatpuré

2 krm salt

½ tsk oregano

½ tsk basilika

 

 

 

Gör så här

1.  Skala och finhacka löken.

2.  Hetta upp oljan i en järngryta och fräs löken ca 2 min på svag värme.

3.  Tillsätt tomater,tomatpure,salt och örtkryddor.

4.  Småkoka såsen utan lock i ca 5 min.Låt den svalna.

 

 

Pizza dags

1.  Sätt degen och koka tomatsåsen enligt recept över.

2.  Sätt ugnen på 250 grader.

3.  Förbered vad du vill ha på pizzan.

4.  Dela degen i 2 bitar.Kavla ut till två stora rundlar.Lägg rundlarna på plåten.

5.  Bred tomatsåsen över,därefter lägg på vad du vill ha.och till sist riv ost till att ha på.

6.  Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

 

Förslag på saker man kan ha på:

Champinjoner,skinka,räkor,ananas,tonfisk,broccoli,lök,paprika,

Kronärtskockor och ost.


Kladdkaka

Färdigt på: 20 min

Ingredienser

150 150 g smält smör
3 3 dl socker
1 1 dl kakao
2 2 tsk vaniljsocker
2 2 st ägg
2 2 dl mjöl
ströbröd

florsocker

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Om inte varmluft används, 200 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna av. Blanda i resten av ingredienserna. Ta ett ägg i taget. Avsluta med mjölet.

3. Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant och häll i smeten.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-20 minuter (beroende på hur kladdig man vill ha den).

5. Servera kladdkakan med grädde eller glass.


Hasselnöts-cupcakes

Ingredienser

75 g smält smör

1 ägg

1 dl strösocker

25 g nutella

2 ½ dl glutenfri mjölmix

1 dl hasselnöts-spån

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

50 g hackad choklad

1 dl mjölk

 

Gör så här

1.sätt ugnen på 200 grader.

2.smält smöret på låg värme i en kastrull.

3.vispa smör,ägg och socker riktigt fluffigt med en elvisp i en skål.häll i nutellan.

4.rör ihop glutenfri mjölmix,hasselnöts-spån,bakpulver,vaniljsocker,kakao och den hackade chokladen i en annan skål.häll det i äggsmeten.tillsätt försiktigt mjölken.rör  försiktigt så att du inte spräcker luftbubblorna!

5.häll i smeten i muffinsformar.grädda i ca 20 min.låt svalna.


Frosting

1 dl nutella

4 dl florsocker

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

150 g philadelphiaost

1 ½ msk färdigt kaffe,rostade hasselnöter,kokos och/eller silverkulor till dekoration.

 

Gör så här

1.rör alla ingredienser till en slät smet med en gaffel eller  en elvisp.först kommer det att kännas som om smeten blir väldigt torr,men efter ett  tag blir den ändå lagom kladdig.om den inte blir kladdig ,utan mer som en torr klump,tillsätt lite mjölk.

2.Spritsa frosting på varje muffins.

3.dekorera varje muffins med hasselnöter,kokos eller silverkulor.välj själv! Skapa något fint!

4.NJUUUT!!



Hej

Min första dag på bloggen.
ja komme inte att lägga ut nogra recept idag men imorgon kommer det.
sen då.
bay bay

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0